SEGÉLYHÍVÁS

Az egységes európai segélyhívó telefonszám:
112

A mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket, vagy akár egyszerre mindegyiküket a 112-es egységes európai segélyhívó telefonszámon értesíthetjük, hívhatjuk segítségül a segélyhívó központok útján hazánkban, az Európai unió területén, és az EU-n kívüli európai országok többségében is.

A hagyományos segélyhívó telefonszámok:
104 – mentők, 105 – tűzoltók, 107 – rendőrség
nem szűntek meg, továbbra is hívhatók.

(Az amerikai filmek hatására sok európai, így magyar embernek is valószínűleg a 911 segélyhívó szám jut először eszébe – nem baj, ma már éles segélyhívás indítható e számról hazánkban is.)

A segélyhívás a hívó számára díjmentes, nyilvános telefonról érme vagy kártya, illetve működőképes mobiltelefonról SIM-kártya nélkül is hívható!
A segélyhívás céljára mindenki köteles telefonját rendelkezésre bocsátani! Ha olyan ember kér tőlünk segítséget, akit nem merünk beengedni, vagy nem telefonunkat nem merjük a kezébe adni, akkor mi magunk indítsuk a segélyhívást, és továbbítsuk a jelző személytől kapott információkat!

Fontos: a hívás után ne tegyük le a telefont akkor se, ha várnunk kell! A rendszer ugyanis besorolja a hívásokat, így a telefon letétele és újrahívás esetén a sor végére kerülünk!

Hasznos tudnunk a segélyhívás tartalmát és ajánlott sorrendjét:

  1. A bejelentett esemény pontos helye, címe (a hibásan megadott cím jelentősen késleltetheti a segítség megérkezését)
  2. Milyen esemény történt (pl. idős hölgy elesett, két személyautó összeütközött, családi ház ég)
  3. Van-e veszélyben emberélet?
  4. A jelző személy neve, és a telefonszám, amelyen szükség esetén visszahívható.

Ha nem tudjuk megjegyezni ezt a sorrendet, nem baj: a hívást fogadó szakember alaposan kikérdez minket!

Fontos: a telefont akkor se tegyük le, ha úgy gondoljuk, hogy befejeztük a mondanivalónkat! Lehet, hogy a segélyhívó központ munkatársa további kérdéseket fog még föltenni, és tanácsokkal, útmutatásokkal fog ellátni a továbbiakra vonatkozóan!

Hívjuk bátran és bizalommal a segélyhívó számot minden esetben, amikor a mentők, tűzoltók vagy rendőrök sürgős segítségét látjuk szükségesnek! A jóhiszemű hívásért akkor sem fognak megbüntetni, elmarasztalni, ha tévedtünk – és a lelkiismeretünk is tiszta lehet!

Soha ne hívjuk azonban a segélyhívó számot viccből, vagy szándékosan megtévesztő információkkal! A hívó telefonszámát és hangját is rögzíti a rendszer, így a  visszaélő könnyen lenyomozható, és súlyos büntetésre, kártérítési kötelezettségre számíthat. Ami pedig még nagyobb baj: elvonja a segítséget attól, akinek tényleg szüksége lenne rá!