ELSŐSEGÉLY, BETEGELLÁTÁS

Az Életőr című összeállításból természetesen nem hiányozhat elsősegély és a betegellátás témaköre. Ezek kiemelkedően fontos és hasznos ismeretek, amelyeknek átadását a legjobb profikra bízni. Oldalunkon összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott témákat, és hivatkozásokkal ajánljuk az azokkal kapcsolatos  filmeket, írásokat – hiteles szakemberektől.
Ismeretforrásunk elsősorban az egyik legrégebbi társoldalunk: webbeteg.hu – de más forrásokból is merítünk – fő szempontok a szakértelem, a hitelesség és a közérthetőség.
Az adott oldalra irányító szavakat, mondatokat (hivatkozásokat) ezen az oldalunkon következetesen zöld, félkövér betűkkel jelöltük.

Újraélesztés!!!

Az újraélesztés kétségkívül a legfontosabb elsősegély-nyújtási feladat, amelyről – ha nem is könnyen – számos jó leírás, ábrázolás, oktatófilm található az Interneten. Itt ezek közül ajánlunk néhányat.

Az oxiológos (sürgősségi) szakorvos leírása

Oktatófilm alapos, tanítós stílusban

Csecsemő újraélesztése – oktatófilm

Kisgyermek újraélesztése – oktatófilm

Napjainkban egyre több helyen megtalálhatók az automata defibrillátorok, amelyek jelentősen javítják az újraélesztés sikerességét, a bajba jutott emberek túlélési esélyeit. Az eszköz az AED rövidítésről, és a zöld színű, szívet és egy villámot ábrázoló tábláról ismerhető meg, amelyet mind a gépen, mind pedig általában a gépet készenlétben tartó intézmény bejáratánál is elhelyeznek. Ezeken a helyeken általában a készülék használatára kiképzett személy is tartózkodik.
A készülék mellett ábrákkal szemléltetett leírást is találunk, a használat során pedig maga a gép is szóban (egy géphanggal) tájékoztatja a használót a teendőkről.

Háztartási balesetek

Az embeereket gyakran érik balesetek a háztartásukban. A leggyakrabban előforduló háztartási balesetekről. valamint azok megelőzéséről és ellátásáról olvashatunk egy hasznos cikket a webbeteg.hu című honlapon:

Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

Elsősegélynyújtási hibák és helyes megoldások

A tíz leggyakoribb elsősegélynyújtási hibáról és azok veszélyeiről, de a helyes (és esetenként meglepő) megoldásokról is olvashatunk, ugyancsak a webbeteg.hu című honlap hasznos cikkében. Ha gyorsan szeretne sokat megtudni a témáról, akkor feltétlenül ajánljuk ennek elolvasását:

A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

Lázcsillapítás, lázgörcs

A lázcsillapítással kapcsolatban különösen különösen sok a tévhit, rossz beidegződés, a lázgörcs pedig különösen ijesztő jelenség, ezért ezekre vonatkozóan külön szeretnénk felhívni a figyelmet az orvosok útmutatásaira:

Nem kötelező lázat csillapítani!

Lázcsillapítás kezdőknek és haladóknak

Lázgörcs – tünetek és kezelés

Tanuljunk, tájékozódjunk tudatosan!!!

Az úgynevezett laikus elsősegélynújtás és betegellátás óriási és folyamatosan fejlődő témakörök sokaságát foglalja magában. Nem vállalkozunk arra, hogy honlapunkon minden fontos helyzet megoldását összegyűjtsük – és ez fölösleges is volna, hiszen (mint már említettük) nagyon jó leírások, tanácsok, oktatófilmek találhatók az Interneten.
E témákról tanulni, tájékozódni nagyon hasznos előre is, és akkor is, amikor akut módon kezelni kell a helyzetet. Ami kiemelkedően fontos: ezen információk tekintatében is “tudatos fogyasztók” legyünk: válasszuk ki a megbízható forrásokat, és azokból is a legújabb kutatási eredményeket tartalmazó ismeretanyagot! Különösen igaz itt, hogy az Internet nagyon sok hasznos, de talán még több káros, félrevezető információt is tartalmaz! Tanuljunk, tájékozódjunk tudatosan!

Jó egészséget kívánunk!