ELSŐSEGÉLY, BETEGELLÁTÁS

Az Életőr című összeállításból természetesen nem hiányozhat elsősegély és a betegellátás témaköre. Ezek kiemelkedően fontos és hasznos ismeretek, amelyeknek átadását a legjobb profikra bízni. Oldalunkon összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott témákat, és ahol a személyes felkészültségünket kevésnek tartjuk, hivatkozásokkal ajánljuk az adott témakörrel kapcsolatos  filmeket, írásokat – hiteles szakemberektől.
Ismeretforrásunk elsősorban az egyik legrégebbi társoldalunk: webbeteg.hu – de más forrásokból is merítünk – fő szempontok a szakértelem, a hitelesség és a közérthetőség. (A “webbeteg.hu” cím, vagy az oldal alcíme: “Orvosoktól betegeknek, hitelesen” kellemetlen érzést kelthet az érzékenyebb olvasóban, ezért megjegyezzük: nem állítják, hogy csakugyan betegek vagyunk, hanem az orvosok bizonyos szempontból minden pácienst betegnek neveznek, még ha kicsattanó egészséget is állapítják meg éppen.)
Az adott oldalra irányító szavakat, mondatokat (hivatkozásokat) ezen az oldalunkon következetesen zöld, félkövér betűkkel jelöltük.

 

Első a biztonság!

A baj nem jár egyedül, sajnos vonzza a bajt – ez egy jól ismert törvényszerűség. Ezért fontos, hogy egy segítségnyújtási helyzet első lépéseként tájékozódjunk figyelmesen, és tegyük meg a szükséges biztonsági intézkedéseket:
– közlekedési balesetnél tegyük ki az elakadásjelző háromszöget, vegyük föl a jól-láthatósági mellényt, és ha lehet, tereljük el a forgalmat;
– vigyázzunk: minket is fenyegethet áramütés, mérgezés. fertőzés veszélye;
– előzzük meg, hogy a bajba jutott embereke még nagyobb bajba kerüljenek!
Ezek a szempontok, intézkedések még a gyorsaságnál is fontosabbak!

Valószínűleg mindnyájan tanultunk róla, hogy gerincsérülés (pl. magasról leesés, közlekedési baleset miatti) gyanúja esetén a sérültet különleges szakértelem és felkészült segítők hiányában alapvetően nem szabad mozgatni. Erről “éles” helyzetben se feledkezzünk meg!

Fontos az is, hogy biztosan megállni képtelen embert ne állítsuk föl: ha elesik, abból akár nagyobb baja lehet, mint addig volt! Ha felültetjük, akkor is fogjuk, vagy támasszuk meg, óvjuk a leeséstől!

 

Aki a földön fekszik, az valószínűleg segítségre szorul!

Napjainkban is sok ember hal meg utcákon, tereken, közforgalmú helyeken úgy, hogy a segítség megmenthette volna őket, és sok ember elmegy mellettük – csakhogy mindenki úgy gondolja: “részeg”, netán: “be van lőve”. Ezt könnyű mondani, de igazán nem lehetünk benne biztosak, ameddig meg nem győződünk róla. Lehet, hogy valamilyen súlyos betegség, baleset miatt ájult, eszméletlen, netán újraélesztésre szorul – és ha mi magunk nem is tudjuk ellátni (szakértelem hiánya, félelem, vagy bármi más ok miatt). legalább segítséget tudunk hívni, és ez is életmentő lehet!
Mindemellett a csakugyan részeg vagy bedrogozott ember is komoly veszélyben van, ha már a földön fekszik: hidegben, kihűlhet, meg is fagyhat, elüthetik, bűncselekmény áldozata lehet, belefulladhat a hányadékába, stb. Ne sértődjünk meg akkor se, ha ilyenkor csúnyán beszél velünk, keresetlen szavakkal utasítja vissza a segítséget: ez nem nekünk szól!  Segítsünk, vagy hívjunk segítséget!

 

ÚJRAÉLESZTÉS!!!

Az újraélesztés kétségkívül a legfontosabb elsősegély-nyújtási feladat, amelyről – ha nem is könnyen – számos jó leírás, ábrázolás, oktatófilm található az Interneten. Itt ezek közül ajánlunk néhányat:
Az oxiológos (sürgősségi) szakorvos leírása
Oktatófilm alapos, tanítós stílusban
Csecsemő újraélesztése – oktatófilm
Kisgyermek újraélesztése – oktatófilm

Napjainkban egyre több helyen megtalálhatók az automata defibrillátorok, amelyek jelentősen javítják az újraélesztés sikerességét, a bajba jutott emberek túlélési esélyeit. Az eszköz az AED rövidítésről, és a zöld színű, szívet és egy villámot ábrázoló tábláról ismerhető meg, amelyet mind a gépen, mind pedig általában a gépet készenlétben tartó intézmény bejáratánál is elhelyeznek. Ezeken a helyeken általában a készülék használatára kiképzett személy is tartózkodik.
A készülék mellett ábrákkal szemléltetett leírást is találunk, a használat során pedig maga a gép is szóban (egy géphanggal) tájékoztatja a használót a teendőkről.

Háztartási balesetek

Az embeereket gyakran érik balesetek a háztartásukban. A leggyakrabban előforduló háztartási balesetekről. valamint azok megelőzéséről és ellátásáról olvashatunk egy hasznos cikket a webbeteg.hu című honlapon: Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

 

Elsősegélynyújtási hibák és helyes megoldások

A tíz leggyakoribb elsősegélynyújtási hibáról és azok veszélyeiről, de a helyes (és esetenként meglepő) megoldásokról is olvashatunk, ugyancsak a webbeteg.hu című honlap hasznos cikkében. Ha gyorsan szeretne sokat megtudni a témáról, akkor feltétlenül ajánljuk ennek elolvasását: A 10 leggyakoribb elsősegélynyújtási hiba

Lázcsillapítás, lázgörcs

A lázcsillapítással kapcsolatban különösen különösen sok a tévhit, rossz beidegződés, a lázgörcs pedig különösen ijesztő jelenség, ezért ezekre vonatkozóan külön szeretnénk felhívni a figyelmet az orvosok útmutatásaira: Nem kötelező lázat csillapítani! – Lázcsillapítás kezdőknek és haladóknak – Lázgörcs: tünetek és kezelés

Tanuljunk, tájékozódjunk tudatosan!!!

Az úgynevezett laikus elsősegélynyújtás és betegellátás óriási és folyamatosan fejlődő témakörök sokaságát foglalja magában. Nem vállalkozunk arra, hogy honlapunkon minden fontos helyzet megoldását összegyűjtsük – és ez fölösleges is volna, hiszen (mint már említettük) nagyon jó leírások, tanácsok, oktatófilmek találhatók az Interneten.
E témákról tanulni, tájékozódni nagyon hasznos előre is, és akkor is, amikor akut módon kezelni kell a helyzetet. Ami kiemelkedően fontos: ezen információk tekintetében is “tudatos fogyasztók” legyünk: válasszuk ki a megbízható forrásokat, és azokból is a legújabb kutatási eredményeket tartalmazó ismeretanyagot! Különösen igaz itt, hogy az Internet nagyon sok hasznos, de talán még több káros, félrevezető információt is tartalmaz! Tanuljunk, tájékozódjunk tudatosan!

Jó egészséget kívánunk!