A tűzoltó tanácsai
TŰZ ESETÉRE

A tűzmegelőzéssel és a tűz esetén követendő, helyes magatartással kapcsolatos ismereteink az életünket és szeretteink életét óvhatják, menthetik meg! Összeállításunkban első részében, A tűzoltó tanácsai – Előzzük meg a bajt! címmel a legfontosabb tűzmegelőzési szabályokat ismertetjük röviden, érthetően és gyakorlatiasan, jelen, második részében pedig a tűz esetén követendő helyes magatartást, életmentő gyakorlati tudnivalókat osztunk meg, esetenként egy-egy kisfilm hivatkozásával.
Kétségtelen, hogy a két rész közül ez tűnik érdekesebbnek. Azonban a legjobb tűzoltásnál is jobb, ha a tűzeset be sem következik – ezért mindenképpen ajánljuk (lehetőleg még ez előtt) az előző, A tűzoltó tanácsai – Előzzük meg a bajt! című rész elolvasását!

Összeállításunk készülőben van, folyamatosan írjuk, bővítjük – azonban közzé tesszük, ami már elkészült, hátha valakit éppen ez véd meg a bajtól.

 

Fontosak, röviden

A sütés, főzés folyamán kigyulladt, égő zsírra, étolajra ne öntsünk vizet! A helyes oltási lehetőségekről, és a vízzel oltás megkísérlésének veszélyéről érdemes megtekinteni az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Konyhai tűz eloltása című oktatóvideóját.

Égő épületben ne használjunk liftet! A tűz következtében bármikor megszűnhet az áramellátás, és akkor a liftben tartózkodók bent rekednek, csapdába esnek! (Vannak úgynevezett biztonsági liftek, amelyek tűz esetén is használhatók, de a liftek többsége nem ilyen.)

Hamarosan folytatjuk.